2016 m. gruodžio 3 d., šeštadienis

Troškinta antis


     Mano žmona labai mėgsta antienos patiekalus. Jei, valgant restorane, yra galimybė užsisakyti ką nors iš antienos, tai ir bus būtinai padaryta. O man antiena, švelniai tariant, šiaip sau.... Retai kas moka ją skaniai paruošti. Kitaip tariant, aš stengiuosi anties patiekalus aplenkti.
     Bet ką nepadarai dėl savo antrosios pusės. Ir ypač, kai jau geras pusmetis šaldymo kameroje „tupi“ antis. O jei jau ką daryti, tai nutariau pasirinkti tokį receptą, kurio savininku aš labai pasitikiu. Tai Stalikas Chankiševas. Jau daug ką gaminau pagal jo receptus. Kitaip ariant, jis yra vos ne mano mokytojas ir įkvėpėjas. Receptas jo. Gamyba, su kai kuriais nukrypimais, mano. Kaip ir tikėjausi, gavosi puikiai. Net aš su apetitu kirtau. Taigi, siūlau pabandyti gaminti ir jums.

Ingridientai:
-          Antis. Pas mane buvo 2,3 kg svorio;
-          Svogūnai – 1,3 kg;
-          Morkos – 0,7kg;
-          Paprika – 3vnt.;
-          Čili pipirai – 3vnt;
-          Česnakas – 2 galvos;
-          Bulvės – 12 vidutinio dydžio;
-          Paprikos milteliai;
-          Koriandras maltas;
-          Džiovintas bazilikas;
-          Druska.

Gamyba:
-          Išimame iš antienos perteklinį kiekį taukų. Na, jie tiesiog „kabo“ ties uodega.
-          Supjaustome antį gabalais. Būtent gabalais, o ne gabaliukais. Krūtinėlę paliekame su  kaulu.  Priešingu atveju ji pasigamins per daug greitai ir ištiš.
-          Antį įtriname prieskoniais ir druska. Aš tam naudojau mišinį  sumaišęs po vieną šaukštą druskos, paprikos miltelių bei koriandro. Čia galima naudoti tuos prieskonius, kas ką mėgsta. Štai originaliame recepte naudojami dar ir kiti prieskoniai. Kadangi aš jų neturėjau, tai ir apie tai nerašysiu. Taip įtrintą mėsą paliekam marinuotis. Aš išlaukiau kokią valandą. Na, kol pasiruošiau tolimesnei gamybai, t.y. susipjausčiau griežinėliais svogūnus, papriką ir t.t.



-          Į  kepimo blėką sukrauname smulkiai pjaustytus antienos riebalus. Tada svogūnus. Ant jų kraunam pjaustytas morkas.



-           O ant jų sudedame marinuotus antienos gabalus. Čia svarbu antiena dėti taip, kad viršuje būtų oda arba riebesnė mėsos dalis. Mums reikia, kad antiena apskrustų.



-          Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir patalpiname į ją mūsų ruošinį. Po 25-30 minučių svogūnai apkepa, mėsa apskrunda.



-          Išimame turinį. Dabar viską perkrauname į troškintuvą. Aš tam naudoju didelį špyžinį puodą. Ant puodo dugno dedame sluoksnį pakepintų svogūnų ir morkų. Tada sluoksnį antienos. Vėl sluoksnis svogūnų – morkų. Ir vėl mėsa. Na, sluoksniuojam visą iš orkaitės ištrauktą turinį. Blėkoje lieka tik skystimas, kurį mes panaudosime kiek vėliau.





-          Ant viršaus sudedame pjaustytą papriką, čili pipirus, per pusę perpjautas česnako galvas. Užbarstome džiovintu bazikiku.



-          Sudedame bulves. Aš jas pjausčiau gana stambiais gabalais. Tai yra vidutinio dydžio bulvė – per pusę;



-          Bulves palaistome likusiu skystimu bei pasūdome ir pabarstome pipirais. Galima ant bulvių uždėti šakelę rozmarino.
-          Beliko tik kepimas orkaitėje. Tačiau kepimas čia bus kiek kitos nei mes įpratę. Bandysime įmituoti kepimą kaimo krosnyje. O ten iš pradžių pasiekiama aukšta temperatūra, statomas į vidų puodas ir tas puodas troškinasi. Auštant krosniai, palaipsniui mažėjant ir kepimo temperatūrai.  Štai ir mes iš pradžių įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių, įdedame troškintuvę, ir kas pusvalandį mažiname temperatūrą 10-15 laipsniais. Tai yra, pirmą pusvalandį kepame 200 temperatūroje, sekantį 190, dar sekantį 175, toliau 160, toliau 150. Na ir t.t. Kepame apie 3,5 -4 valandas.
-          Atkreipiu dėmesį, kad dažniausiai buitinėse orkaitėse ties rankenėle nurodoma temperatūra neatitinka su faktine temperatūra orkaitėje. Aš nusipirkau papildomą pastatomą į orkaitę termometrą. Buvau nustebęs, kaip skiriasi parodymai....
-          Traukiam troškinį iš orkaitės ir mėgaujamės nuostabaus skonio patiekalu.



Visiems Skanaus,
Rolandas, LY5RJ
(Jaugaro)



2 komentarai: