Ruduo gėrybių metas. Ir šis
ruduo atnešė daug moliūgų. Jau prigaminome visokių konservacijų, o moliūgų dar
vis yra ir yra.... Sesuo pasidalinio receptu, kaip pagaminti skanų desertą iš
moliūgo. Gaunasi kažkas panašaus į saldainius. Sakyčiau net skaniau. Mūsų
šeimoje 20 kg moliūgas buvo suvalgytas greičiau nei per savaitę. O ir tuos
saldainiukus pagaminti darbo ne per daugiausia. Taigi, siūlau pabandyti.
Ingridientai:
-
Nuvalytas
moliūgas – 2kg;
-
Cukrus
– 800g;
-
Citrina
– 1vnt;
-
Maltas
imbieras
-
Cukraus
pūdra
Gamyba:
Pirmiausia išskobiam moliūgo vidų. Aš atrenku
sėklytes. Jos vėliau, padžiovinus, labai skaniai susivalgo. Sesuo sunaudoja ir
išskobtą minkštimą. Sakė sumaišius su plaktu kiaušiniu gaunasi labai skanūs
blynai. Na, aš nebandžiau.
Tada moliūgą nulupam. Tam procesui naudoju peilį
žuvims filiuoti. Jis yra siauras bei lankstus. Su kietos geležkės peiliu
gaunasi daug vargo.
Toliau pjaustome, sakyčiau
taip, 15x15mm gabaliukais. Galima ir stambesniais. Svarbiausia nesupjaustyti per
smulkiai.
Pas mane gavosi 6 kg. Sukraunam,
sluoksniuojant su cukrumi, viską į puodą. Vaizdelis gaunasi simpatiškas....
Viską paliekam 10-12 val.
Laikui bėgant, turinys stipriai
sumažėja. Išsiskiria daug skystimo. Belaukiant karts nuo karto pamaišom.
Prabėgus taip 10-12
valandų, nupilame skystį. Į jį ispaudžiame citrinų sultis. Mano atveju 3
vienetus citrinos bei įberiam malto imbiero. Aš šiam kiekiui bėriau taip ¼ arbatinio
šaukštelio. Sirupa užvirinam ir verdam apie 5 minutes. Tada jį sumaišom su
supjaustytais moliūgo gabaliukais. Ir vėl visas tas gėris paliekamas stovėti 10-12
valandų. Retkarčiais pamaišom.
Prabėgus taip 10-12 valandų
turinį užvirinam ir verdam 5-7 minutes ant lėtos ugnies. Labai svarbu sekti,
kad gabaliukai neištištų. O tai gausis moliūgų uogienė... Virimo laikas
priklauso nuo supjaustytų gabaliukų dydžio bei nuo virimo temperatūros. Pirma
mano gaminama porcija išvirė per kokią minutę, nes ir supjausčiau per smulkiai,
o ir temperatūra buvo kiek per aukšta. Taigi, stebim, ragaujam. Jei gabaliukai
minkši, vadinasi keliam puodą nuo ugnies. Traukiam gabaliukus iš sirupo ir į
džiovyklę.
Sirupą išpilstau į
iškaitintus stiklainius. Labai jau skanus gaunasi gėrimas.
Sekantis etapas –
džiovinimas. Aš turiu džiovyklę. Kraunu viską ten. Per 12 valandų viskas paruošta.
Belieka gautus gabaliukus
apibarstyti cukraus pūdra. Patikėkit – skonis fantastiškas.
Skanaus
LY5RJ, Jaugaro
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą