2020 m. spalio 31 d., šeštadienis

Žirnių sriuba

 


 

Labai jau užsimaniau skanios žirnių sriubos. Mano šeimyna jos kaip ir nebuvo pasiilgusi, bet man tiesiog knietėjo ją išsivirti.

Palandžiojes po interneto platybes, suradau vieną latvikę Andrą, kuri filmuotoje video medžiagoje pasakoja, kaip tai daroma. Nuoroda čia:  Andras Video

Jos pasiūlyta metodika gamybai man labiausiai tiko ir patiko. Darbo ne mažai, bet tai kaip tik yra netiesioginė nuorodą į vertą galutinį produktą. Puoliau gaminti. Iš karto galiu pasakyti, kad gavosi net gi saniau, nei valgiau kavinėse ar restoranuose. Siūlau pabandyti ir Jums. Video žiūrėti gaunasi ilgai. Aš pabandysiu surašyti viską trumpiau.

 

Ingridientai:

Rūkytikiaulienos šonkauliukai – 1kg.

Žirniai- 300g;

Vanduo -3,5ltr;

Morkos – 3 vnt;

Bulvės – 6 vnt;

Svogūnai – 3vnt;

Šesnakas 6 skiltelės;

Juodieji pipirai – 13 grūdelių;

Lauro lapai – 1 vnt.

 

Šonkauliukų galima ir mažiau. Manau pilnai užtektų kokių 800g.

 

 

Gamyba:

-         Darbo pradžioje praplaunam ir užmerkiam ryžius. Autorė tai daro iš anksto. Man neprireikė. Žirniai puikiausiai išbrinko kol virė mėsa. O ir galutiniame produkte šeimyna pasigedo kietesnio žirniuko. Na, kad perkasti kokį vieną kitą reikėtu.

-         Pilam į puodą vandenį, dedam šonkauliukus ir verdam 1,5 valandos.

-         Praėjus virimo laikui, išimame mėsą ir į puodą keliauja jau išbrinkę žirniai. Papildomai sudedame lauro lapus ir pipirus. Druskos nedėjau, nes rukyti šonkauliukai pakliuvo gana sūroki. Verdam apie 20 min. Pradžioje žirniai stipriai suputoja. Putas reikia nugriebti. Bulves sudedu, kai žirniai pasidaro pominkščiai, t.y. lengvai perkandami.

-         Kol verda žirniai iškaulinu mėsą ir smulkiai supjaustau.



-         Į puodą grąžinu jau supjaustytą mėsytę.

-         Taip pat gana smulkiai susipjaustau bulves, sutarkuoju morkas bei kubeliais supjaustau svogūnus




-         Pakepu svogūnus ir česnakus. Vėliau ant jų suverčiu visas morkas. Pakepu kokias 5 minutes.


-         Visą gėrį sukraunu į puodą. Verdu dar apie 15 min.

-         Ragaujam. Pridedam trūkstamų ar norimų prieskonių.

-         Kviečiame šeimyną prie stalo skaniam patiekalo valgymui.      



Čia labai tiktų pakepintos (ar sudžiovintos) duonos gabaliukai. Bet, kaip tyčia,  namuose baltos duonos neatsitado. Bet tai į valgymo greitį visai neįtakojo... Visi lapnojo, net ausys linko...

 

 

Skanaus

LY5RJ, Jaugaro

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą