2020 m. spalio 31 d., šeštadienis

Saldainiai iš moliųgų

 


 Ruduo gėrybių metas. Ir šis ruduo atnešė daug moliūgų. Jau prigaminome visokių konservacijų, o moliūgų dar vis yra ir yra.... Sesuo pasidalinio receptu, kaip pagaminti skanų desertą iš moliūgo. Gaunasi kažkas panašaus į saldainius. Sakyčiau net skaniau. Mūsų šeimoje 20 kg moliūgas buvo suvalgytas greičiau nei per savaitę. O ir tuos saldainiukus pagaminti darbo ne per daugiausia. Taigi, siūlau pabandyti.

 

Ingridientai:

-         Nuvalytas moliūgas – 2kg;

-         Cukrus – 800g;

-         Citrina – 1vnt;

-         Maltas imbieras

-         Cukraus pūdra

 

Gamyba:

Pirmiausia išskobiam moliūgo vidų. Aš atrenku sėklytes. Jos vėliau, padžiovinus, labai skaniai susivalgo. Sesuo sunaudoja ir išskobtą minkštimą. Sakė sumaišius su plaktu kiaušiniu gaunasi labai skanūs blynai. Na, aš nebandžiau.

 


 Tada moliūgą nulupam. Tam procesui naudoju peilį žuvims filiuoti. Jis yra siauras bei lankstus. Su kietos geležkės peiliu gaunasi daug vargo.

 


 Toliau pjaustome, sakyčiau taip, 15x15mm gabaliukais. Galima ir stambesniais. Svarbiausia nesupjaustyti per smulkiai.

 


 Pas mane gavosi 6 kg. Sukraunam, sluoksniuojant su cukrumi, viską į puodą. Vaizdelis gaunasi simpatiškas....

Viską paliekam 10-12 val.

 


 Laikui bėgant, turinys stipriai sumažėja. Išsiskiria daug skystimo. Belaukiant karts nuo karto pamaišom.

 


 Prabėgus taip 10-12 valandų, nupilame skystį. Į jį ispaudžiame citrinų sultis. Mano atveju 3 vienetus citrinos bei įberiam malto imbiero. Aš šiam kiekiui bėriau taip ¼ arbatinio šaukštelio. Sirupa užvirinam ir verdam apie 5 minutes. Tada jį sumaišom su supjaustytais moliūgo gabaliukais. Ir vėl visas tas gėris paliekamas stovėti 10-12 valandų. Retkarčiais pamaišom.

Prabėgus taip 10-12 valandų turinį užvirinam ir verdam 5-7 minutes ant lėtos ugnies. Labai svarbu sekti, kad gabaliukai neištištų. O tai gausis moliūgų uogienė... Virimo laikas priklauso nuo supjaustytų gabaliukų dydžio bei nuo virimo temperatūros. Pirma mano gaminama porcija išvirė per kokią minutę, nes ir supjausčiau per smulkiai, o ir temperatūra buvo kiek per aukšta. Taigi, stebim, ragaujam. Jei gabaliukai minkši, vadinasi keliam puodą nuo ugnies. Traukiam gabaliukus iš sirupo ir į džiovyklę.

Sirupą išpilstau į iškaitintus stiklainius. Labai jau skanus gaunasi gėrimas.

Sekantis etapas – džiovinimas. Aš turiu džiovyklę. Kraunu viską ten. Per 12 valandų viskas paruošta.



Belieka gautus gabaliukus apibarstyti cukraus pūdra. Patikėkit – skonis fantastiškas.


 Skanaus

LY5RJ, Jaugaro

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą