Mano žmona labai mėgsta antienos
patiekalus. Jei, valgant restorane, yra galimybė užsisakyti ką nors iš
antienos, tai ir bus būtinai padaryta. O man antiena, švelniai tariant, šiaip
sau.... Retai kas moka ją skaniai paruošti. Kitaip tariant, aš stengiuosi
anties patiekalus aplenkti.
Bet
ką nepadarai dėl savo antrosios pusės. Ir ypač, kai jau geras pusmetis šaldymo
kameroje „tupi“ antis. O jei jau ką daryti, tai nutariau pasirinkti tokį
receptą, kurio savininku aš labai pasitikiu. Tai Stalikas Chankiševas. Jau daug
ką gaminau pagal jo receptus. Kitaip ariant, jis yra vos ne mano mokytojas ir
įkvėpėjas. Receptas jo. Gamyba, su kai kuriais nukrypimais, mano. Kaip ir
tikėjausi, gavosi puikiai. Net aš su apetitu kirtau. Taigi, siūlau pabandyti
gaminti ir jums.
Ingridientai:
-
Antis. Pas mane buvo 2,3 kg svorio;
-
Svogūnai – 1,3 kg;
-
Morkos – 0,7kg;
-
Paprika – 3vnt.;
-
Čili pipirai – 3vnt;
-
Česnakas – 2 galvos;
-
Bulvės – 12 vidutinio dydžio;
-
Paprikos milteliai;
-
Koriandras maltas;
-
Džiovintas bazilikas;
-
Druska.
Gamyba:
-
Išimame iš antienos perteklinį kiekį taukų. Na,
jie tiesiog „kabo“ ties uodega.
-
Supjaustome antį gabalais. Būtent gabalais, o ne
gabaliukais. Krūtinėlę paliekame su
kaulu. Priešingu atveju ji
pasigamins per daug greitai ir ištiš.
-
Antį įtriname prieskoniais ir druska. Aš tam
naudojau mišinį sumaišęs po vieną šaukštą druskos, paprikos miltelių
bei koriandro. Čia galima naudoti tuos prieskonius, kas ką mėgsta. Štai
originaliame recepte naudojami dar ir kiti prieskoniai. Kadangi aš jų
neturėjau, tai ir apie tai nerašysiu. Taip įtrintą mėsą paliekam marinuotis. Aš
išlaukiau kokią valandą. Na, kol pasiruošiau tolimesnei gamybai, t.y. susipjausčiau
griežinėliais svogūnus, papriką ir t.t.
-
Į kepimo
blėką sukrauname smulkiai pjaustytus antienos riebalus. Tada svogūnus. Ant jų
kraunam pjaustytas morkas.
-
O ant jų
sudedame marinuotus antienos gabalus. Čia svarbu antiena dėti taip, kad viršuje
būtų oda arba riebesnė mėsos dalis. Mums reikia, kad antiena apskrustų.
-
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir
patalpiname į ją mūsų ruošinį. Po 25-30 minučių svogūnai apkepa, mėsa
apskrunda.
-
Išimame turinį. Dabar viską perkrauname į
troškintuvą. Aš tam naudoju didelį špyžinį puodą. Ant puodo dugno dedame
sluoksnį pakepintų svogūnų ir morkų. Tada sluoksnį antienos. Vėl sluoksnis
svogūnų – morkų. Ir vėl mėsa. Na, sluoksniuojam visą iš orkaitės ištrauktą
turinį. Blėkoje lieka tik skystimas, kurį mes panaudosime kiek vėliau.
-
Ant viršaus sudedame pjaustytą papriką, čili
pipirus, per pusę perpjautas česnako galvas. Užbarstome džiovintu bazikiku.
-
Sudedame bulves. Aš jas pjausčiau gana stambiais
gabalais. Tai yra vidutinio dydžio bulvė – per pusę;
-
Bulves palaistome likusiu skystimu bei pasūdome
ir pabarstome pipirais. Galima ant bulvių uždėti šakelę rozmarino.
-
Beliko tik kepimas orkaitėje. Tačiau kepimas čia
bus kiek kitos nei mes įpratę. Bandysime įmituoti kepimą kaimo krosnyje. O ten
iš pradžių pasiekiama aukšta temperatūra, statomas į vidų puodas ir tas puodas
troškinasi. Auštant krosniai, palaipsniui mažėjant ir kepimo temperatūrai. Štai ir mes iš pradžių įkaitiname orkaitę iki
200 laipsnių, įdedame troškintuvę, ir kas pusvalandį mažiname temperatūrą 10-15
laipsniais. Tai yra, pirmą pusvalandį kepame 200 temperatūroje, sekantį 190,
dar sekantį 175, toliau 160, toliau 150. Na ir t.t. Kepame apie 3,5 -4 valandas.
-
Atkreipiu dėmesį, kad dažniausiai buitinėse
orkaitėse ties rankenėle nurodoma temperatūra neatitinka su faktine temperatūra
orkaitėje. Aš nusipirkau papildomą pastatomą į orkaitę termometrą. Buvau
nustebęs, kaip skiriasi parodymai....
-
Traukiam troškinį iš orkaitės ir mėgaujamės
nuostabaus skonio patiekalu.
Visiems
Skanaus,
Rolandas,
LY5RJ
(Jaugaro)
Ačiū. Super. Tik žinai dar dadejau maltų migdolų miltų. Nū cia mano
AtsakytiPanaikintiAciuks dar kartą
AtsakytiPanaikinti