2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Guliašo sriuba

       Lietuvaičiai neturi aukštų kalnų slidinėjimui, bet tai jiems netrukdo aktyviai lankytis Alpių ar Tatrų kalnuose. Leistis nuo „kalno su vėjeliu“ mėgsta tikrai ne vienas. Šia kalnų liga esu susirgęs ir aš. Jau nepamenu tos žiemos, kada aš nebūčiau kalnų aplankęs. Nuo ankstaus ryto į batus, į slides, ir pirmyn. .... o koks tai gėris. Bet kaip sakoma „karas karu, bet pietūs turi būti pagal dienotvarkę“. Kalnuose labai pamėgau guliašinę sriubą. Tai kaip jos gi nepasigaminus namuose? Interneto platybėse suradau receptą, kuris gana tiksliai atkartoja kalnuose valgomo maisto skonį. Štai tik kalnų pro mano namo langą nesimato....

Taigi pateikiu recepto aprašymą:






- 360 g (2,5 puodelio) kubeliais supjaustytos jautienos be kaulų;

- 80 g (5 valg. šaukštai kiaulienos taukų arba atitinkamo kiekio paspirgintų lašinukų arba nesūrios šoninės – būtinai, nes vengrai vartoja patiekalams būtent kiaulienos riebalus;

- 150 g (7/8 puodelio) svogūnų;

- 15 g (1 valg. šaukštas) paprikos miltelių;

- Druskos, česnako, kmynų sėklų;

- 800 g bulvių;

- 140 g (1 puodelis) žaliųjų paprikų;

- 60 g (1 mažas) pomidoras;

- Karšto sultinio arba vandens pagal sriubos tirštumo norą bei skonį .



Imkite mėsą, kurioje daug želatinos (pvz., mentę, sprandinę ir t.t.). Supjaustykite 1,5-2 cm gabaliukais. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite iki geltonumo ištirpintuose riebaluose. Sumažinkite ugnį, suberkite paprikos miltelius (riebalai su svogūnais neturi būti labai karšti). Greitai išmaišykite, tebemaišydami sudėkite mėsą, įberkite druskos (dėmesio – atsižvelkite į šoninės, jeigu dėsite, sūrumą). Kai mėsa paruduos ir visas skystis išgaruos, suberkite sumaltus kmynus, smulkiai pjaustyto česnako ir įpilkite truputį šalto vandens. Toliau troškinkite ant silpnos ugnies. Kartkartėmis pamaišykite, jei reikia, įpilkite truputį vandens.



Mėsa turi būti TROŠKINAMA, o ne verdama. Kol mėsa troškinsis, supjaustykite bulves, žaliąsias paprikas ir pomidorą 1 cm gabalėliais. Prieš pat mėsai suminkštėjant, leiskite skysčiui išgaruoti, sudėkite bulves ir palaukite, kol jos nuo viso troškinio paruduos, tada supilkite karštą sultinį ar vandenį, sudėkite žaliąsias paprikas ir pomidorą.



Užvirkite ir truputį pašutinkite uždengtame puode.


Visiems Skanaus

Rolandas, LY5RJ
JAUGARO



Nuoroda:
http://www.skanausvisada.lt/wp/category/r-e-c-e-p-t-a-i/page/68/




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą