2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Šašlykai greituoju būdu.....



        Atėjus šiltam metų laikui, visi traukiam į gamtą. Kas užsiima kokiais darbais, kas poilsiui, kas pramogoms, ...bet visi į gamtą. O gamtoje, kaip taisyklė, apetitas dvigubas. Ir labai jau norisi kažko tokio, ką galima pagaminti lauke. Vos ne pirma mintis – šašlykai. Ko jau ko, bet jų receptų tai pilnas internetas. Rinkis kokį tik nori... Nutariau ir aš pasidalinti savo senu, ir gyvenimo situacijų išbandytu receptu. Pabandykit. Manau daug kam jis turėtų patikti.
Dabar kiek istorijos apie šio recepto atsiradimą.


...kažkada, labai seniai, kai dar kiekviename kampe nebuvo Maximos ar Rimi ir kai parduotuvėse nebuvo jau paruoštų šašlykų , ...irgi gyveno žmonės....       Ir būdavo tokios situacijos, kai kompanija ( o tada aš dar buvau jaunas ir planai kisdavo akimirksniu) umiai sugalvodavo „varyti į gamtą“.  Pasibuvimas gamtoje be maisto – na, čia gi ne lygis. „Sardelių ir duonos“ kepimas ant laužo – irgi nei šis nei tas. Štai ir gimė tada mūsų kompanijoje receptas „greito šašlykų marinavimo“. Einant metams jis dar kiek tobulėjo, bet pagrindinė mintis liko ta pati. Mūsų kompanijoje dažnai dalyvaudavo mėsos gamybos technologas (na, tas kuris supranta ką ir kaip su mėsa daryti...). Štai jis ir paporino, kad mėsa, iš esmės, aktyviai infiltruoja visas išorės medžiagas (prieskonius) per pirmas dvi valandas. Žinoma, ir toliau vyksta marinavimo procesas, bet ne taip aktyviai. Taigi mes šiuo principu ir pasinaudojome. Receptas gavosi puikus. Kiek kartų jau mus gelbėjo.... Pavyzdžiui. Kol vieni stato palapines, ar kuriasi stovyklavietėje (o tai užtrunka ne mažiau kaip 1 valandą), kita grupelė paruošia šašlyką. Patikėkit, norinčių padėti šašlyko gamybai bus daugiau nei reikia – liks tik vadovauti.... O kol įsikurs laužas ir mėsa bus paruošta....
Analogiška situacija galima ir su netikėtais svečiais. Dažnai ja naudojuosi. Išeitis garantuota. Ir man greitas sprendimas svečių pavaišinimui, ir šašlykai..... Tai jau vos ne lietuviškas patiekalas.....
Pasakojimo užteks.... Dabar apie receptą.


Ingredientai:
-          Mėsa apie 1 kg. Aš naudoju sprandinę.
-          Svogūnai 3-4 galvos. Galima ir daugiau. Jie tikrai skonio nepagadins.
-          Kivis 1 vnt. Galima ir mažiau. Tai yra 3 kg mėsos naudoju 2 kivi. Čia geriau mažiau, negu per daug....
-          Gazuotas mineralinis vanduo;
-          Sausas vynas;
-          Citrinos. Čia jau pagal skonį. Kas mėgsta rūgščiau – reikia daugiau. Aš imu 1 kg – 2 citrinos;
-          Šašlykų prieskoniai. Geriausia tinka naudoti „be druskos“. Paskaitykit ant pakelio....
-          Pipirai;
-          Druska
-          Meilės darbui ir tikėjimo, kad gausis nuostabaus skonio šašlykai

Gamyba:
-          Pjaustome mėsą gana stambiais gabaliukais. Esu girdėjęs, kad žodis „šašlik“ reiškia 6 gabaliukai. Štai ir pjaustome tokio dydžio gabalais, kad ant iešmo tilptų tik 6 gabaliukai...



-          Užberiame mėsą prieskoniais šašlykams. Nededame jokios druskos. Geriausia, kad ir prieskoniuose nebūtų druskos;
-          Sutarkuojame nuluptą kivi vaisių. Tik nepadauginkit !!! Šis vaisius labai minkština mėsą. Jei jo įdėsite per daug – gausis „mėsos košė“. Kita vertus, jei naudosite pavyzdžiui menties ar kumpio mėsą – kivio gali ir daugiau būti. Jis sprangesnę mėsą pavers švelnia mėsyte, kuri vos ne pati sukis į skrandį....;


-          Sutarkuojame svogūnus. Žinoma, tiek kivi, tiek svogūnus galimai smulkiai supjaustyti. Man tarkuoti gaunasi greičiau, nei smulkiai su peiliu pjaustyti.... Kai tarkuojat svogūnus, jie būtinai išsisluoksniuos. Tai ir nesistengiam viską sutarkuoti idealiai – vis tiek svogūnų marinatą pilsim lauk. Aš tiesiog nesutarkuotą svogūnų dalį kiek pasmulkinu peiliu ir į bendrą masę...



-          Išspaudžiame citrinas. Galima ir smulkiai supjaustyti....
-          Visą gautą turinį (mėsa, prieskoniai, kivi, svogūnai) sukrauname į vieną indą. Jo turini užpilame vynu, bei gazuotu mineraliniu vandeniu santykiu 1:1 (čia vyno ir mineralinio santykis). Naudoti reikia būtinai gazuotą mineralinį, nes jame esantys „burbuliukai“ pagreitina medžiagų įsisavinimą mėsai...



-          Paliekame visą tą gėrį marinavimuisi. Geriausia valandom dviem, bet esu marinavęs ir tik 1 valandą. Gavosi visai gerai. Žinoma, nepamirštame kartas nuo karto turinį pamaišyti.
-          Praėjus 2 valandom (galima ir anksčiau ar kiek vėliau), sudedame likusius prieskonius – druska ir pipirai;
-          Turinį gana gausiai užpilame aliejumi. Orientacijai – aš 1kg mėsos supilu kokią stiklinę aliejaus. Aliejus reikalingas tam, kad apie mėsos gabaliuką susiformuotų apsauginė riebalinė plėvelė, kuri sustabdo vidinio turinio išgaravimą kepimo metu. Kartu su plėvele šašlykas pasidengs druska ir pipirais.  Viską tai laikome vėl apie valandas dvi. Na, o jei realiai – tai aliejuje mėsa marinuojasi tiek kiek išeina. Kaip taisyklė, užpylus aliejumi, eini kurti laužo. Kol sudega malkos iki tinkamų kepimui anglių, tol ir šašlykai „mirksta“ aliejuje. Žinoma, nepamirštame turinį retkarčiais pamaišyti.
-          Maunam ant iešmo ir kepam;
-          Valgom, čepsim.....ir oriai priimam pagyrimus.

Visiems skanaus
JAUGARO,
Rolandas, LY5RJ




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą