2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Obuolių pyragas „pagal Loretą“

   
   Šiuo obuolių pyrago receptu mūsų šeima džiaugiasi jau taip metų 20. Ir kad neišdiltų gamybos procesas iš
atminties (o ir kitiem pravers), nutariau jį patalpinti savo puslapyje.
   Pavadinau jį „pagal Loretą“, nes receptuką būtent ir gavau iš savo dukterėčios Loretos. O buvo taip. Nuvykome mes pasisvečiuoti į N. Akmenę pas giminaičius. Buvome pavaišinti nuostabaus skonio obuolių pyragu. Nieko kito neliko, kaip tik išklausinėti kulinarines šio pyrago gaminimo paslaptis. Mūsų namuose jis ne kartą buvo gaminamas. Štai ir dabar, vidurvasarį, vos tik atsirado obuolių, šeimyna tuoj pareikalavo obuolių pyrago.
   Įžangos užteks. Dabar apie patį gamybos procesą.

REIKIA:
-          4 kiaušinių;
-          Vieno indelio grietinės;
-          2 stiklinės cukraus;
-          3 stiklinės miltų;
-          1 a/š geriamosios sodos;
-          Obuoliai. Jei didesni, tai 4-5 vnt. Jei mažesni, tai ir 10 vnt. nebus per daug...
-          Vanilinis cukrus;
-          Cinamonas;



GAMINIMAS:
-          Nulupame obuolius, supjaustome gabaliukais;
-          Atskirame inde (aš naudoju mikserį su puodu) suplakame 4 kiaušinius;
-          Užgesiname 1 šaukštelį sodos grietine. Jei paprasčiau, tai paimame gerą šaukštą grietinės ir jame išmaišome arbatinį šaukštuką sodos. Gautą turinį sudedame į išplaktus kiaušinius.
-          Sudedame į indą pusė (galima ir kiek daugiau) indelio grietinės. Maišome toliau....
-          Sudedame 2 stiklines cukraus;
-          Sudedame 3 stiklines miltų;
-          Viską gerai sumaišome. Tada į gautą masę sukrauname paruoštus obuolius ir dar kartą gerai permaišome;
-          Liko tik sukrauti viską į kepimo formą. Prieš sudėdamas turinį, aš sutepu formą sviestu. Tiesiog paimu sviesto pakelį ir sviesto mase „pavažinėju“ po blėką. Gal tai ir nebūtina, bet man tada pyragas gražiau iškepa, neprilimpa, nepridega.....

-       
        Blėką papurtau, pavibruoju. Na, kad geriau ir tolygiau viskas užsipildytu. Tada paviršių užbarstau cinamonu;



-          Įkaitiname orkaitę iki 180-200 laipsnių. Kepame apie 40 minučių. Tam, kad patikrinti ar jau pyragas iškepė, bedame į vidų pagaliuką (aš tam naudoju lazdelę skirtą maisto valgymui „kinietiškai“ ...). Jei ištraukus ją, lazdelė nėra aplipusi tešla – kepimo procesas baigtas. Galima orkaitę išjungti.


-          Tada mūsų kepinį aptepame likusia grietine. Ant jos pabarstome vanilinio cukraus. Ir vėl kišame į jau išjungtą orkaitę taip 10-15 minutėms. Praėjus laikui, traukiame gaminį ant stalo.


Viskas
Visiems SKANAUS

Rolandas (LY5RJ)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą