2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Koldūnai su špinatais iš plikytos tešlos


Ir vėl aš „tarp puodų“. Ir visai tai smagus užsiėmimas, ...na, gal, kai netampa tai kasdienine rutina. 
Dar vienas receptukas. Šį kartą koldūnų su špinatais ir sūriu. Aš daugiau linkęs gaminti ir valgyti mėsą, varškę,  bulves – tai prie ko tipinis lietuvis daugiau pratęs. O štai čia – koldūnai, ir dar su sūriu ir špinatais. Pats tokiam eksperimentui nepasiryžčiau, bet... ko nepadarai, kai antroji pusė prašo... Maniau, kad nieko doro nesigaus, bet likau sužavėtas skoniu. O, benaršydamas interneto platybėse, atradau man nežinomą plikytos tešlos receptą. Galiu pasakyti, kad nuo šiol tešlą gaminsiu tik būtent tuo metodu. Pirmiausia, tai labai paprasta, antra, išvirusi tešla gaunasi minkšta – tiesiog pati į skrandį nukrenta :):):). Ir galiausiai – labai smagu su ja dirbti – prie rankų ar įrankių nelimpa, o tarpusavyje „susiklijuoja“ puikiai. 
Taigi pradedam:

Tešlai reikės:
3 puodelių miltų
3-4 v.š. aliejaus
1 puodelio verdančio vandens

Į miltus supilti aliejų, pamaišyti ir viską užpilti verdančiu vandeniu, tada pamaišyti šaukštu. Originaliame recepte rašoma, kad „maždaug po 10 min., kai pravės, minkyti, kol gausis elastinga tešla“. Minkyti aš pradedu iš karto, nes miltai yra daugiau „maloniai šilti“ nei karšti. O ir išsiminko puikiai. Verdančio vandens ir miltų proporciją būtina išlaikyti: 3 – miltai, 1- verdantis vanduo.  Jei tešla yra ne pakankamai minkšta, geriau pridėti šaukštelį aliejaus. Bet to man nereikėjo – gavosi iš karto puikiai. „Kočiojasi labai plonai, nelimpa prie rankų, tešla kočiojama negrįžta. Tobulas tešlos receptukas.“ Šios autorės žodžius galiu tik patvirtinti.... Gaila, bet nebesurandu interneto nuorodos, kas tą tešlos receptuką įmetė. Gaila. Norėtųsi padėkoti...

Pagrindiniai ingredientai matosi nuotraukoje. (Puodukas tuščias. Tiesiog orientacijai naudojamam tūriui):


Špinatų paėmiau tiek, kiek tuo metu darže buvo užaugusių :):):). Gavosi 420 gramų. 

Sūrį sutarkuojame, o špinatus ant šlakelio aliejaus apkepame. Taip 2-3 minutes. Tiesiog tik tam, kad jie „sukristų“. Kitaip su įdaru nesusitvarkysime. Na, nebent aš nerizikavau :):):) :
           

Išeitinė medžiaga ir įrankiai gamybai:

Koldūnams gaminti naudojau formelę. Gaunasi greitai ir nesudėtingai: vieną iškočiotą lapą ant formos, į „duobutes“ po mažą šaukštelį įdaro, antras lapas ant viršaus, pora judesių kočėlu, ir.....14 koldūnų jau yra.


Virti pasūdytame, verdančiame vandenyje apie 3 min., nes ilgiau pavirus perverda.
Ir liko tik visiems pasakyti – SKANAUS.


Rolandas (JAUGARO)
LY5RJ


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą