2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Vengriškas čigonų guliašas

    Tikriausiai nėra lietuvio, kuris nors kartą nebuvo valgęs guliašo. Bet ar teko valgyti autentišką patiekalą. Manau nedaugeliui. Kadangi labai norėjosi atkurti nors dalelytę to gėrio, kibau į recepto paiešką. Radau tikrai nuostabaus skonio receptą. O koks skanus (kartu ir labai paprastai gaminamas) garnyras "Turos csusza" pavadinimu. Mano šeimyna vien tik garnyrą dažnai prašo paruošti.

Bandykite gaminti. Manau tikrai nenusivilsite.
Pateikiu ištrauką iš mano rasto aprašymo.... 

 Patiekalui reikės:



-          150 gramų rūkytų lašinių;
-          1,5 kilogramų jautienos;
-          2 svogūnų galvų;
-          3 česnako skiltelių;
-          1 raudonos paprikos;
-          1 pomidoro;
-          2 valgomųjų šaukštų paprikų miltelių
-          1 arbatinio šaukštelio maltų kmynų,
-          300 mililitrų sauso raudono vyno;
-          Druskos, juodųjų pipirų pagal skonį.

Pastaba: Nuotraukoje viskas "dvigubai normai", o tai mano šeimyna su mažesniais kiekiais net neprasideda.....

  •  Lašinius smulkiai supjaustyti ir kepti gilioje keptuvėje, kol išsilydys ir taps traškūs. Svogūnus supjaustyti ir apkepti su spirgučiais. Nukelti indą nuo ugnies, suberti paprikų miltelius ir išmaišyti
  • Į keptuvę įpilti šiek tiek vandens (vyno), sudėti supjaustytą papriką ir pomidorą. Ant viršaus užberti šiek tiek druskos, maltų pipirų, kmynų, sutrinto česnako, o jei kas mėgsta aštriau – įberti dar šiek tiek aitriųjų paprikos miltelių.
  • Indą su daržovėmis pastatyti ant ugnies. Kai jos suminkštės, sudėti gabalėliais supjaustytą jautieną. Maišant mėsą apkepinti ir užpilti vandens (vyno), kad vos apsemtų. Kai ji suminkštės, patiekalą dar kartą pagardinti druska ir maltais pipirais. Galima įmesti keletą čiobrelio šakelių.

   Kol guliašas troškinasi, reikia paruošti savotiško skonio garnyrą. Jis vadinamas „Turos csusza“ . 
   Garnyrui reikės:
  •  500 gramų makaronų. Geriausia stambių;
  • 50 gramų varškės;
  • 20 mililitrų grietinės;
  • 100 gramų rūkytų lašinių.
 Išverdami makaronai. Grietinė išmaišoma su varške ir ši masė suverčiama ant nukoštų makaronų. Viskas išmaišoma. Garnyras pagardinamas paskrudintais spirgučiais.
Prie guliašo tinka rauginti agurkai ir sausas raudonas vynas. Vengriški patiekalai labai sotūs.

                                                  Šaltinis: „Lietuvos rytas“ priedas „Savaitgalis“ 2008-11-21

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą