Jau ne pirmi metai, kai kazane gaminu plovą. Nors ir labai skanus patiekalas, tačiau šiame puode galima pagaminti dar daug skanių patiekalų. Šiandien Jūsų kritikai siūlau patiekalą Kavurma-Šurpa.
Taigi, pradedam.
Naudojami ingredientai:
- Avienos mentė – apie 1kg;
- Morkos - 1kg;
- Svogūnai - 1kg;
- Bulvės – apie 1kg;
- Marinuoti savo sultyse pomidorai – 800 g indelis
- Aliejus - 300g;
- Bulgariški pipirai - 2 vnt;
- 1 česnako galvutė.
- Zyra (dar vadinama Kuminas). Jo galima nusipirkti Vilniuje, Basanavičiaus 18 esančioje prieskonių parduotuvėje „Skonio studija“);
- Aitrioji paprika, druska, kvapnieji pipirai, kalendra, ir kiti prieskoniai...
Supjaustome avies mentį postambiais gabaliukais. Na, kaip šašlykui, taip 3x2 cm.
Supjaustome puslankiais svogūnus, bulgariškus pipirus bei morkas. Pasiruošiam reikiamą kiekį aliejaus:
Paruošiamieji darbai baigti. Liko viską „nugabenti“ arčiau kazano ir.... pirmyn. Nuo šios akimirkos aš nuo gamybos puodo atsitraukiu ne ilgiau, kaip minutei. Reikalas tame, kad beveik visas procesas (išskyrus baigiamąjį etapą) gaminamas esant aukštai temperatūrai. Ir koks ilgesnis „pasvajojimas“ gali pagadinti galutinį rezultatą. Taigi, Startinė pozicija:
Ir Startas. Važiuojam....
Pradžioje įkaitiname kazaną, tada supilame aliejų.
Įkaitiname aliejų. Kaip sužinoti, kad aliejus įkaito yra daug būdų – kas lašina vandens lašiuką, kas ką įmeta. Aš darau paprasčiau: pradeda kilti dūmelis nuo aliejaus paviršiaus – reikiama temperatūra pasiekta.
Kadangi kepame „ant aliejaus“, aliejų reikia „išvalyti“. Nežinau kiek tai efektyvu, bet man tai padaryti visai nesunku. O jei literatūroje rašo, kad nuo to gerėja skonis, tai kodėl nepadarius....
Daroma tai taip: Į įkaitintą aliejų įdedama svogūno galvutė ir kepama kol pajuoduoja. Tikinama, kad į šią galvutę sueina „negerosios“ aliejaus medžiagos. Gal ir teisybė... Vėliau tą pajuodusį tvarinį tiesiog išmetam.
Dedame mėsą. Oi, kaip ji smagiai čirškinasi.... Kepame pamaišydami, kol mėsa pasidengia apkepta plutele. Pasikartosiu – visas procesas vyksta aukštoje kepimo temperatūroje. Ir einamu momentu reikia, kad mėsa ne iškeptų, bet apkeptų.
Kai mėsa apkepė, sudedame svogūnus. Pradžioje, na, taip kelias minutes nemaišome – leidžiame kiek svogūnams suminkštėti.
Vėliau kepame pastoviai pamaišydami. Kepame, kol svogūnai tampa „gražios gintarinės“ spalvos....
Žinoma, nepamirštame ir ugnelę prižiūrėti....
Kai svogūnai apkepė, kraunam morkas. Morkas kepame taip 5-7 minutes. Jos turi „sukristi“ bet dar šiek tiek būti kietokos.
Dabar aš sudedu prieskonius. Kiekvienas deda pagal savo išmanymą, o aš parašysiu savas proporcijas:
- Zyra - 2 valomieji šaukštai;
- Aštrioji paprika – 1 arbatinis šaukštas;
- Kalendra - 1 arbatinis šaukštas;
- Žiupsnelis juodų kvapniųjų pipirų;
- Stambiai pjaustyta česnako galvutė;
- Druska
- Lauro lapai;
Sudedame bulgariškus pipirus, pomidorus.
Ir vėl ta pati istorija: kiek palaikom nemaišydami, o vėliau kartas nuo karto pamaišome.
Dabar sumažiname ugnies intensyvumą (iš pozicijos „labai karšta“ į poziciją „karšta“ :):):)), ir troškiname turinį. Kada baigti? Man, tai tiesiog pati širdis pasako – „jau viskas paruošta“. Jei rimtai, tai procesas vyksta taip 25 -30 minučių. Jei trūksta, įpilame vandens. Nedaug – taip iki stiklinės.
Kai troškinimas eina į pabaigą sukrauname bulves.
Užpilame vandeniu. Kiek jo – tiksliai nepasakysiu. Pilu tiek, kad viskas būtų apsemta. Vandenį pilu jau užvirintą.
Kai vanduo užvirė, mažiname krosnelės kaitrą iki „mažos“, uždengiame dangčiu (aš uždengiu paprasčiausiu „bliūdu“). Paliekame taip minučių 30-45 troškinimuisi.
Po 30-45 minučių nukeliam dangtį, patikriname, ar išvirė bulvės.
Kaip ir viskas.... Dedam į lėkšte ir valgom...
Pabaigai:
Labai tinka į lėkštę ant patiekalo uždėti smulkiai pjaustyto svogūno ir petražolių mišinį.
Liko visiems palinkėti SKANAUS
JAUGARO (LY5RJ)
Rolandas
Sekmės gamyboje.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą