Tęsiu pamėgtų receptų sąrašą. Tai patiekalas
iš Gruzijos. Neteko man originalo ragauti, bet tai kas gavosi likau sužavėtas.
Lietuvoje kiek yra šeimininkių, tiek bus ir cepelinų receptų atmainų. Kiekviena
gi daro kažką kitaip. Ir, žinoma, tik jos receptas yra tas pats tikriausias.
Taip ir su šiuo gruzinišku patiekalu. Jo receptų internete – devynios galybės.
Pasakysiu, kad skaičiau daug jų, ir padariau kiek savaip. Trumpiau – pagamintas
patiekalas „neišgyveno“ nei trijų valandų. O tikėjausi, kad ir rytdienai
liks.... Nors ir gaminau „dvigubą porciją“, mano šeimyna sukirto jį vos ne
vienu prisėdimu. Va taip...
Tiesa, noriu
pažymėti, kad patiekalo gaminime nenaudojami jokie papildomi riebalai ar
papildomas skystis. Buvau maloniai nustebęs, kad niekas niekur neprisvilo. O
tai sužinojusios mano moteriškės, kirto išsijuosusios – riebalų tai nėra.....
Taigi pats receptas:
Ingredientai:
-
Višta – apie 1 kg. Visur rašo, kad reikalinga
kaimiška ir dar kad riebesnė būtu. Na iš kur aš ją gausiu? Nusipirkau
parduotuvėje vištos šlaunelių. Buvo „pats tas“;
-
Svogūnai – 70% nuo vištienos masės. Mūsų atveju –
700g.;
-
Pomidorai – 2vnt. (vidutinio dydžio);
-
Indelis konservuotų pomidorų be odelės – 400g;
-
Bulgariški pipirai – 1vnt.;
-
Aštrusis Čili pipiras – 1vnt.;
-
Adžika – 1a.š.;
-
Česnakas – 2 skiltelės;
-
Zyra (Kuminas) – ½ a.š.;
-
Kalendra - ½ a.š.;
-
Chmeli – suneli prieskoniai – ½ a.š.;
-
Vorčesterio padažas;
-
Pomidorų padažas – 1v.š.;
-
Ir žalumynai (petražolės, kalendra, bazilikas ir
t.t. )
Pradžioje
noriu pasakyti, kad nurodytus prieskonius pirkau DELONA parduotuvėje (www.delona.lt ). Prieskonius jie net siunčia paštu. Taigi šiuo
klausimu problemų būti neturėtu.
Gamyba:
-
Supjaustome vištieną. Pavyzdžiui, aš šlauneles
pjoviau pusiau. Ir sudedame į įkaitintą kazaną. Kazanas sausas. Tai yra
nepilame jokio aliejaus ar riebalų.
Mano
nuostabai, niekas neprisvilo. Tiesiog pavartome „nuo šono ant šono“ mėsos
gabalus. Negana to, atsiradusį skystimą nupilame į keptuvę, kurioje kepami
svogūnai. Į keptuvę irgi nepilame jokio aliejaus – užtenka to, kas nupilama nuo
mėsos, o ir patys svogūnai kepdami išskiria daug skysčio.
Kai svogūnai
apkepa, sudedame Čili pipirus. Mano foto jų yra 2 vienetai, nes gaminu dvigubą
porciją.
Štai čia aš
supratau, kad į keptuvę man viskas netilps, todėl tolimesnė padažo gamyba
keliauja į puodą. Sudedu pomidorus (tiek marinuotus, tiek pjaustytus), bulgariškus
pipirus, prieskonius (zyrą, chmeli – suneli, maltą kalendrą), adžiką ir
pomidorų padažą. Viską užviriname ir troškiname ant nedidelės ugnies apie 15
minučių.
Kol puode
vyksta troškinimas, nepamirštam prižiūrėti kazano su mėsos gabaliukais.
Panašiai po 15 minučių kepimo, mėsa apsikepa ir kiek apskrunda.
Man mėsa
pasigamino greičiau nei padažas. Tad teko kelioms minutėms sumažinti kazano
kaitrą iki minimumo. Štai čia aš pajaučiau skirtumą tarp dujinio ir malkinio
kazano kaitros valdymo... Čia tik pasukai dujų sklendę ir viskas....
Kai padažo
gamyba eina į pabaigą, jį ragaujam. Jei ko tai trūksta – pridedam. Mano atveju
trūko tik žiupsnelio druskos.
Kai baigiasi
padažo troškinimas, sukrauname jį į kazaną, kur jau guli užsilaukusi vištiena. Tada
sudedame smulkiai pjaustytą česnaką, pjaustytus žalumynus. Viską sumaišome ir
troškiname ant silpnos ugnies dar apie 10-15 minučių.
Baigiantis
troškinti – ragaujame. Man trūko šiek tiek rūgštumo. Aš įpyliau kokį valgomą
šaukštą Vorčesterio padažo. Gavosi puikus skonis.
Užsuku dujų
balioną ir palieku dar kokioms 10 minučių uždengtą kazaną. Tegul patiekalas dar
kiek pasitroškina... O ir stalą tuo metu galima paserviruoti. Kol vyko
paskutinis gamybos etapas, išviriau ryžių. Jie puikiai derėjo su šiuo
patiekalu.
Ragaujant,
patiekalas gavosi kiek aštrokas. Galvojau, kitą kartą pipirų dėsiu mažiau. Tačiau,
jį valgant su ryžiais, gavosi taip kiek ir reikia.
Ir pabaigai.
Patiekalas gruziniškas, tai taurė raudono gruziniško vyno buvo tiesiog dvasinė
palaima.
Visiems
Skanaus.
Rolandas,
LY5RJ
(Jaugaro)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą