2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Lašiša ant grotelių

Atkeliavo šiltas metų laikas. Visus traukia į gamtą. O kaip gamtoje nepačirškinus ką nors ant laužo? Visų mintys sukasi apie „tradicinius lietuviškus“ šašlykus. Tačiau, patikėkite, galima paruošti patiekalų, kurie labai greitai ruošiami ir netgi pranoks mūsų įprastą „piknykų“ maistą.
Kalba eis apie paruošimą lašišos ant žarijų. Kažkas yra pasakęs, kad lašišos paruošti blogai neįmanoma – galima tik ją sudeginti perkepant. Tai kažkas panašaus kaip kiaušinis – jį paruošti maisto vartojimui gali visi, net vaikai. O ir lašiša (kaip ir kiaušinis) gali būti vartojami ir ne visai „dakepę“.
Tikiuosi, kad po mano paskutinių sakinių, noras gaminti pas Jus tik padidėjo.... Gaminu šiuo būdu jau taip metus 4. Kaip sakomo „отсечки небыло…“ Šeimyna lapnoja, kad net „ausys linksta“.... Receptą paėmiau, berods, iš „supermama“ forumo. Jei atvirai, tai jau nepamenu. Tikiuosi, originalaus recepto savininkė neįsižeis už kopijavimą. Taigi pradedame.

Ingredientai (gaminama 4 porcijos po 200g gabaliukų žuvies):
-          Žiupsnelis čiobrelių;
-          1 citrinos sultys;
-          6 valg. Šaukštai alyvuogių aliejaus;
-          Žiupsnelis stambiai maltų pipirų;
-          Druska



Parašiau tai, kas buvo pateikiame originaliame recepto aprašyme. Aš kiek nukrypstu nuo jo ir papildomai įdedu prieskonių žuviai. O štai kokių, tai ir pats nežinau – gaunu iš bendradarbės maišelyje. Tipo „all-in-one“. Manau, kad tai nėra kažkas tokio ypatingo. Tiesiog siūlyčiau pirkti prieskonių mišinį iš „bobutės turguje“, kur ji pati sumaišo, o ne iš kokios garsaus brendo parduotuvės. Galiausiai, po kelių bandymų, surasite tinkamą „bobutę“ turguje. O ir kitiems dar patarsite kur pirkti....  Manau tai nėra kritiška. Pasikartosiu – patiekalą ant grotelių iš lašišos gana sunku blogai paruošti....
Paruošimas:


-          Inde sumaišome citrinos sultis, alyvuogių aliejų, čiobrelių lapus, prieskonius;
-          Lašišos gabaliukus nuplauname, nusausiname servetėle. Sudedame žuvį į marinatą mažiausiai valandai. Po 30 min. lašišos gabalėlius apverčiame ant kitos pusės.
-          

-          Liko tik kepimas. O čia, tai kaip jums širdis ir fantazija leidžia. Galima net čiabuvius su būgneliai pasikviesti šokiui aplink laužą ...... Patarimas – žuvis kepa greitai. Procesas trunka taip minučių 10 ant vidutinės kaitros žarijų. Siūlau geriau kepti mažesnėje temperatūroje ir kiek ilgiau, nei trumpiau ir karštyje. Man jau kartą taip nutiko: visi buvo alkani, skubėjo ir gavosi, kad žuvis viduje kiek neiškepė. O keisčiausia tame, kad visi gyrė – tipo kaip skanu, kada lašiša nedakepusi....., kaip koks jautienos steikas. Atvirai tariant – man liko tik.... patylėti. Nuo to laiko kepu ilgiau, bet ....ant mažesnės kaitros laužo žarijų..... 
      Gal kiek patikslinsiu. Kepti ilgiau kaip 10 minučių nepatariu, nes žuvis pradeda džiūti. O valgyti sultingą gabaliuką yra kur kas maloniau, nei sausą...
-          Prie žuvies būtinai pateikiu:
o   Daržovių pjaustinio. Na, čia tai pagal jūsų fantaziją;
o   Stambiai pjaustytos citrinos gabaliukų. Na, kad galima ant žuvies citrinos sulčių užsispausti.
o   Bulvinės žemaitiškos košės. Kuom ji skiriasi nuo įprastinės? Ogi praktiškai niekuo, tik prieš grūdant (trinant) bulves ant jų beriama 1...2 valg. šaukštai miltų. Užpylimui naudojamas tik tik ką užviręs pienas. Rodos smulkmena, o košė gaunasi visai kitokio skonio. Pabandykit....



Ką gi. Viskas.
Liko tik visiems palinkėti  - SKANAUS!!!!!

Rolandas

(JAUGARO) LY5RJ

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą