Ruduo. Metas, kai gamta mus dovanoja savo
gėrybes. Ir ko jau ko, bet obuolių tai tikrai būna... Ir gaminame mes iš jo kas
tik į galvą lenda. Štai vienas gaminys – obuolių sūris. Receptų internete yra
daug, tačiau maniškis kiek kitoks – kilęs iš Žemaitijos. Nežinau, gal ir
kituose kraštuose taip gamina obuolių sūrį, tačiau aš šį receptą gavau iš savo
kraštiečio Daliaus. Dėkui jam. Pirmiausia tai apie pagrindinį gamybos skirtumą,
kuris sumažina stovėjimą ir maišymą obuolių masės iki minimumo. O tai jau daug.
Vietoje to, kad stovėčiau ir sukčiau šaukštą obuolių košėje, kuri, kas be ko
dar ir taškosi, ramiai einu užsiiminėti kitais darbais...
Taigi
receptas ir žemaitiška gaminimo technologija:
Ingredientai:
-
Obuoliai -5 kg pjaustytų;
-
1kg cukraus;
-
Meilės darbui.
-
Gamyba:
Nuplauname
ir supjaustome obuolius. Obuolių nelupu. Tik pašalinu sėklas, bei papuvusias
vietas.
Kad obuolių
sūris atrodytu simpatiškiau, pasiruošiu kiek ir kubeliais pjaustytų obuolių. Juos
proceso pabaigoje sudėsime į bendrą masę. Galima vietoj obuolių naudoti
riešutus, na ir šiaip, kas kam į galvą šaus. Tai galima padaryti ir žymiai
vėliau, nes supjaustyti obuoliai linkę juoduoti.
Iš
supjaustytų obuolių spaudžiame sultis. Tai yra, sultys atskirai, tirščiai
atskirai. Na, vos ne kaip cepelinus gaminime. Aš gaminau iš dvigubo kiekio,
tai man gavosi 7,5 litro sulčių. Sultis pilame į puodą, sudedam 1 kg
cukraus ir viriname neuždengtame puode. Virė pas mane lygiai tris valandas.
Verdame, kol pradeda skirtis putos. Pradeda viskas kilti, kaip užverdant pienui. Tiktai nepražiopsokit...
Skysčio
tūris sumažėjo apie tris kartus. Per visą virimo laiką maišyti ir stovėti prie
puodo nereikia. Na, nebent, jums labai norisi... Štai kol kelias valandas virė sultys, iš jau
nebenaudojamos paklodės aš ir pasisiuvau sūrmaišius.
Kai pradeda
skirtis putos, maišant, šaukštas po šaukšto, sudedame sutarkuotus tirščius. Kiek
sumažiname ugnį ir visą tą turinį maišome apie 10 minučių. Sudedame priedus.
Mano atveju – kubeliais pjaustyti obuoliai. Kaip rašiau – dedam tai, ką jūs
manot tinkama. Aš papildomai įdėjau arbatinį šaukštelį cinamono.
Verdam viską
maišant, kol masė pasidaro gana stangri. Čia principas toks – daugiau išgarinsit
skysčio puode, greičiau išdžius. Svarbiausia neprisvilinkit. Man pakako taip 10
minučių. Masės tirštumas gavosi toks, kad jau laikė savo formą ir nesupliukšdavo
katile.
Keliam puodą
nuo ugnies ir nešam „į lauką“ masei ataušinti. Galima tiesiog tolimesnius
darbus palikti rytdienai. Kai masė ataušta, kraunam į sūrmaišius..
Nepamirškit,
kad džiūdamas sūris gerokai trauksis. Tam, kad gauti 2cm storio sūrį, „prikrauti“
reikia apie 3 cm storio. Sūrmaišį užrišam ir, kad masė pasiskirstytu po visą
užrištą tūrį, tiesiog ranka (arba
pjaustymo lentele) paspaudžiam. Kadangi masė ataušusi, ji neišskiria daug
skystimo ir „teliuškuotis“ saldžiam sirupe nereikia.
Toliau pagal
kiekvieno galimybes. Aš turiu džiovyklę. Daiktas labai jau geras – siūlau visiems
įsigyti. Jei pirksit, atkreipkit dėmesį į džiovyklės galią. Kuo didesnės
galios, tuo jums bus džiovimo procesas greitesnis. Aš naudoju 500W galios.
Taigi, kraunam į džiovyklę ir džiovinam.
Pas mane
kaip tik ir tilpo 8 sūriai. Po paros džiūvimo sūris jau pakankamo kietumo ir jį
galima išimti iš sūrmaišio.
Čia dar
vienas žemaitiškos išmonės pastebėjimas. Tam, kad audinys lengvai atsiskirtu
nuo sūrio, visą sūrį su sūrmaišiu taip kokiai minutei patalpiname į karšto
vandens puodą. Ištraukus, audinys lengvai atsiskiria nuo sūrio jo negadindamas.
Toliau sūris
brandinamas. Tai yra, dedamas kur šiltesnėje vietoje ir natūraliai džiovinamas
toliau. Kur jį dėti? Aš tai padėjau katilinėje. Girdėjau, kiti ant radiatoriaus
sudeda. Svarbiausia, nepamiršti retkarčiais apversti, kad ir kita pusė džiūtu. O
kiek džiovinti? Na, čia kuo ilgiau, tuo skanesnis bus.
Visiems
skanaus
Rolandas
JAUGARO,
LY5RJ
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą